onsdag 29 april 2015

Maskrosmarmelad

Äntligen är första  maskrossäsongen här. De växer bara en stund på försommaren och sensommaren.
Jag skyndade mig ut och plockade av de få som vågat sig fram för att kunna göra marmelad.

Receptet jag utgår ifrån är:

Plocka loss det gula från maskrosen och mät hur mycket det blir.
Tillsätt lika stor volym och koka upp med några citronskivor.
Låt koka ca 5 minuter och plocka upp citronskivorna.
Tillsätt syltsocker 3/4 av vattnets volym.
Låt koka i 10-15 minuter.
Ha till sist i finhackad citronskal och häll upp i burkar.

Och om mitt sätt att tänka känns konstigt och bökigt kommer här nedan ett exakt recept.

4 dl maskros, bara det gula
4 dl vatten
3 dl syltsocker
1 citron

Skala citronen med potatisskalare så bara det gula blir i remsor.
Finhacka skalen.
Skiva upp citronen.
Koka upp maskros, vatten och citronskivorna.
Efter ca 5 minuter lyfter du ur citronskivorna och häller i sockret.
Låt koka i 10-15 minuter.
Blanda sist i citronskalet och häll upp i en burk.

Att jag först valde att skriva som jag tänker är att man då kan utgå från volymen maskros man får ihop istället för att vara tvungen att samla en viss mängd maskros.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar