lördag 11 april 2015

Skapande av köksträdgård.

 Första gången är framgrävd. Längst bort på bilden ser ni min äldsta täckodling som jag beskrivit tidigare.

Har ni någon gång haft en vision? En idé? En bild inuti huvudet av hur ni vill att det ska bli?
Det har jag i många sammanhang. Både i förväntningar på livet, möten, alster jag skapar och större ting.
En vision jag haft sedan vi köpte gården var en magisk köksträdgård, en sådan både jag och barnen ska trivas i. Problemet är att jag inte fått fram någon klar bild i huvudet. Nu i veckan kom den. Veckan innan dess sa maken att jag fick fria tyglar att göra vad jag ville med den ytan. Fria tyglar tolkar jag som att jag inte behöver stämma av med honom. För vi är ändå två om gården och båda ska kunna få säga sitt. Jag kommer troligtvis att stämma av, rådfråga och bolla tankar med honom ändå OCH han kommer komma med egna idéer och tankar kring hur vi ska göra. Mina fria tyglar blir ändå ett samspel mellan oss.

Vill ni följa med på min resa? Min vision? Min bild?
Det första jag gjorde när bilden kom upp i huvudet var att rita ner (lite slarvigt) hur jag vill att det ska se ut. Mycket finns redan på plats och jag utgår ifrån dessa områden.
Jag vill inte att det ska kosta något, återbruk är min grej. Så kostnader ska hållas ner så mycket som möjligt om jag kan få det som jag vill. Tror ni jag kommer att lyckas? 


Min vision och bild av en rolig och mysig köksträdgård där jag och barnen ska trivas.


På bilden nedan har jag börjat gräva och får hjälp av sonen som ni kan se.
En parentes, det är en hund på växthustaket. Hon trivs där. Enligt svensk djurskyddslag ska man ha en upphöjnad i hundgården som hundarna kan spana ifrån. Även om de har stor hundgård med skog, kullar och skydd så väljer hon denna plats. Därifrån kan hon se in i både kök och badrum. Och hon är med oss från sin upphöjda position när vi arbetar med köksträdgården.


Kaoset, det ser ut som en utgrävning men bilden i mitt huvud när det är klart ser helt klart annorlunda ut.

Jag vill ha fram gångar runt om i trädgården. Gångarna ska gå mellan de olika odlingslotterna och skapa en fantasirik miljö där barnen kan cykla och springa runt. Första etappen är nu klar. Takplåten som ligger på marken symboliserar ett avlångt odlingsland som ska stängslas in.
Vedtraven är från en jätteen som stormen drog omkull i vintras. Jag staplar upp den i sektioner där jag vill ha odlingslotter just nu medans maken sågar.
Det blir lite gräsmatta uppgrävd, den slänger jag inte. Den väljer jag att flytta till andra områden. Nylagd gräsmatta utan att det kostat en krona, bara tid och arbete. Vi provade göra så på två andra områden tidigare år och det fungerar. Bara placera ut de färdiga bitarna. jag som inte har så mycket kraft i kroppen gräver bara upp småbitar men det fungerar lika bra det. Första tiden kanske den inte ser så bra ut men när bitarna väl fått sätta sig så har man en gräsmatta. 

Överst på detta inlägg har ni en bild på hur långt jag kommit idag. Gången är framgrävd mellan växthuset och upp till äldsta täckodlingen där den delar sig till ingångarna och upp i skogen.

Vill ni följa mig på denna resa? Tror ni jag lyckas skapa en magisk köksträdgård med minimala kostnader genom att utgå från naturliga inslag, lite omflyttningar och återbruk?
Jag tror det :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar