Translate

tisdag 31 mars 2015

Vår och dags att odla!

Våren är här och då blir det inte så mycket skapande gjort. Det finns så mycket ute att pilla med så tiden och orken finns inte till det.
Våren 2012 började jag att täckodla potatis på en del av tråkig grästovig mark där det har varit ett odlingsland för länge sedan. Jag bestämde mig att försöka få fram det som varit på gården igen.
I år var jorden uppluckrad och fin till att kunna odla i. Nu är det sått med morötter, rödbetor, majrovor och spenat.
Jag väljer att så när det går att få fram fåror i jorden sedan får fröna ligga och vänta tills rätt väderförhållande infinner sig så de kan gro. Så lite jobb som möjligt men ändå att få ut mycket av det. Naturen är fiffig, frön är skapade på så sätt att de kan ligga och vänta på rätt förhållanden.
Jag måste ha vävduk över om inte fåglarna ska få sig en festmåltid på de frön jag sått. Annars så får naturen ha sin gång. Men jag vill inte ha in den naturliga delen fåglar som tar alla frön de kommer åt.
Som ni ser är stängslet (skydd mot rådjur som gärna också vill åt det jag odlar) återbrukat. 
Gamla plankor som inte går att göra något med har fått dela in sektionerna och när det börjar växa och duken åker av har jag dessa att gå på mellan sektionerna.

Nu är det dags att bygga ut landet så jag ska göra ett nytt täckodlat potatisland.
Jag använder då reklamblad som jag lägger ut över ytan jag vill ha och täcker sedan dessa med hö, halm och avklippt gräs. Sedan fortsätter vi hela sommaren att täckodla potatisen med gräsavklippet som blir när vi klipper gräsmattorna.
Inget konstgödsel. Bara nedbrytningsbart från naturen som får gå runt.

För att hålla "mördarsniglarna" borta på ett skonsamt sätt och utan gifter använder vi askan från eldningen. Vi eldar värme här hemma och då blir det lite aska.
Man strör bara askan  i en tjock sträng kring landet så vill inte sniglarna gå in. Låter osannolikt men det fungerar. Återvinning och ogiftigt.

Sedan är savtappning på björk i full gång. Något som inte ingår i allemansrätten. Du måste antingen äga marken själv eller ha markägarens tillåtelse. Var försiktig med hålborrningen så inte björken tar skada.