Translate

onsdag 27 maj 2015

"Nyttiga men bortglömda växter som nu för tiden kallas ogräs "-paj

Kirskålkullen levererar!
Idag gjorde vi "ogräspaj" eller "alla nyttiga men bortglömda växter som nu för tiden kallas ogräs "-paj.

Till en form på 24 cm på diametern.

Jag tog en 5-litershink och gick ut för att fylla den med nässlor och kirskål  (hela  späda eller bara bladen från de grövre.)
Även maskrosblad.  Ni kan även nu på försommaren ta björklöv och annat gott.

Sedan förvällde jag allt det som jag plockat. Då låter man grödorna vara en kort stund i kokande vatten.
De förvällda grödorna klippte jag sedan bara med en sax för bättre storlek att äta i pajen.

FYLLNING

Det nyttiga ogräset.
1 ägg
1 dl grädde
2 dl riven ost
2 vitlöksklyftor
1 msk gurkmeja
Salt och peppar
Rör ihop allt utom 1 dl av osten.

BOTTEN

2 dl olja
1 ägg
2dl kruskakli
1 dl vatten
Ca 3 dl vetemjöl
En nypa salt.

Blanda och knåda.
Kavla ut i formen.

Sätt ugnen på 225 grader.

Ställ in pajskalet i ugnen ca 5 minuter så den blir lite torrare.

Fyll skalet med fyllningen och strö över ost.
Grädda pajen i ugnen 30-40 minuter.

Jag serverade pajen med ett bröd  som jag bakat med ingredienser från gården ☺

Bröd med ingredienser från den vilda delen av gården.

Det är kul att experimentera och använda saker från gården och den egna gårdsbutiken.
Det här snabba brödet är snabbt och enkelt att göra. Dessutom är det nyttigt.

2dl olja  (jag använder rapsolja )
1 ägg
1tsk salt
1/2 dl gransirap 
1dl solrosfrön
1dl kruskakli
2 msk torkade nässlor
1/2 torkade rönnbär
1 msk bakpulver
2 dl vatten
Ca 3 dl vetemjöl
Sesamfrön

Blanda ihop allt utom vatten och vetemjöl.
Ha i vattnet och blanda.
Ta lite av vetemjölet i taget och blanda i. Känn av så du får lagom koncistens att kunna baka ut.

Kavla ut degen på en plåt och förskär rutor.
Strö över sesamfrön.

Ugn 225 grader
Tid ca 20 minuter.

Naturen omkring mig.

Här kommer lite fotografier jag tagit hemma på gården ☺

lördag 23 maj 2015

Naturlig hud och hårvård

Nu äntligen börjar det bli farten på naturen.  Det har varit lite segstartat och ändast  nässlor, maskrosor och kirskål har behagat titta upp.
Men nu slår försommaren ut i full blom.
Nu är det bara att samla in och torka inför vintern.


Daggkåpa med sin daggdroppe.  Fotot är taget i vår trädgård. 
Daggkåpan är en av mina favoritväxter. Den hjälper mig genom menstruationerna.  Jag gör te av denna underbara växt och ca 20 minuter efter att jag intagit det minskar blödningen kraftigt. Där inte receptbelagd medecin kunde hjälpa mig hjälpte daggkåpan mig.
Daggkåpan har också en så härlig mystisk och magisk historia. Daggdroppen som samlas i bladet vill alkemisterna åt då de trodde sig kunna framställa guld med dess hjälp
Växten har också hjälpt kvinnor genom alla tider och fick smeknamnet "kvinnans bästa vän". Och det förstår jag med tanke på hur den hjälper mig.
Dekokt av daggkåpa. 

Men denna kväll så har jag gjort en dekokt som får stå och dra över natten. Det ska bli ansiktsvatten.

Späda björklöv under torkning i torkolla. 


I början av året stormade det. Många träd föll och andra blev skadade av de fallna träden.  Eftersom vi tar tillvara på egen ved låter vi björkarna ligga och blomma ut innan uppsågning.  Perfekt höjd att dra löven från de kolossala kronorna. 
Björklöven får torka och sedan har vi schampo för barnens känsliga och tunna hår. 
Jag kör också "no poo" och allt mitt hårömma försvann. Likaså klåda som jag haft.

torsdag 21 maj 2015

Min första äng.

När vi köpte gården såg det ut som hej kom och hjälp mig. Man visste inte var man skulle börja.  Det var igenväxt och det låg skräphögar lite var stans.
Vi beslutade då oss för att börja framifrån , gå bakåt och sedan utåt.
Första projektet för mig blev att ordna en ängsmark.
Jag rev upp allt som var på platsen och sådde ängsfrön med ängsgräs.  Hade en som sålde sådant i min umgängeskrets .
Men jag gjorde inte enligt skolboken.
Jag rev upp marken, ut med fröna och över med lite kompostjord.  Sedan har jag bara låtit det vara.
Det fungerade. De två sista åren har det vuxit upp ängsblommor där. Var trögare första åren  .
Fast i början hade jag inte trästockar som förmultnar på ängen. Efter att jag slängde dit dem frodas livet där.

Det är underbart när blommorna kommer upp så där lagom vildvuxna. 
Jag älskar vildvuxet men vill gärna kunna ta mig fram och veta att barnen kan leka fritt i det också.

lördag 16 maj 2015

Köksträdgården, täckodling med vall.

Just nu känns hela köksträdgården som ett stort kaos. Frön är satta och det börjar att komma upp knoppar här och var. Tyvärr har vi haft en kyligare period och det märks då allt verkar ha stannat upp.
Men arbetet kan fortsätta under tidens gång. Nya odlingslotter och rabatter går att fixa även fast sommaren närmar sig med stormsteg.

Jag gillar återbruk och att skapa eget.  Verkar det som om jag fått inspiration från något ni känner till är det inte omöjligt. Man skapar utifrån vad man sett och gillar och förändrar det så det anpassas efter ens egna tycke och smak.  Vissa saker ser man i förbifarten och det fastnar i huvudet på en, även om man inte minns varifrån
Jag hoppas kunna ge inspiration åt andra så där i förbifart.

På tal om återbruk, jag älskar att återbruka gräsmattor. Och när man gräver gångar så blir det lite gräsmatta som samlas på hög. Det är synd att bara dumpa det någonstans.
Vi har en fläck i köksträdgården där det är mossa och berg. Den fläcken gör jag nu en vall runt med just uppgrävd gräsmatta, de delar som blev mindre lyckade uppgrävda. Innanför den vallen kommer jag att täckodla.  Med åren så kommer odlingen hamna högre och högre upp vilket gör att vi tillslut får en upphöjd täckodling.

Vallen är halvklar just nu. Kroppen orkade inte mer just nu. Men det får ta den tid det tar och tanken är att trädgården ska bli mer eller mindre självgående och lättskött i framtiden. 
Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge 😉

fredag 15 maj 2015

Smaksatt socker

Smaksatt socker.  Det är inte så komplicerat.
Idag har jag gjort på lönnblomma och maskros.
Det kommer bli mer. Syrén och eventuellt viol. Alla växter som är ätbara och smakar gott kan man använda.

Enkelt är det också.
Börja  med att rensa blommorna du ska använda.  Bara det gula på maskrosorna tex. Ta bort onödiga skälkar och torra blad.
Sedan varvar du det med socker i en burk.
Blomsaften kommer att dras ut i sockret.
Jag brukar skaka om burkarna emellanåt för att lösa upp sockret där det klumpar sig.  Det är en rätt så skön känsla att se klumparna där Blomsaften och dess smak har dragits ut.

Det blir dessutom vackert med dessa blandningar i kökshyllan ☺

Nässelsoppa

Kirskålkullen frodas och nässlorna med. Det är en skam om man inte gör en maträtt på dessa färska och nyttiga primörerna.
Jag tänkte här dela med mig av mitt recept på nässelsoppa som barnen också gillar.

Till fyra personer. 

2 liter kirskål
2 liter nässlor
2 vitlöksklyftor
3 dl mjölk
1-2 msk vetemjöl
2 dl gräddfil
Salt peppar
Vatten

Tag späda primörer eller bladen från de grövre.
Fyll en stor kastrull med vatten och koka dessa mjuka i några minuter.
Mixa eller hacka de mjuka primörerna, nässlorna bränns inte längre så de går att hantera bättre.
Häll de hackade eller mixade tillbaka i tom kastrull. Fyll upp med vatten så det täcker plus ca 1/2 cm över.
Pressa i vitlöksklyftorna och koka upp.
Låt sjuda i ca 15 minuter.
Tag lite mjölk att blanda ut mjölet i. Häll i blandningen i kastrullen och resten av mjölken. Låt koka ca 5 minuter under omrörning.
Rör i gräddfil och salt och peppra efter smak.

Servera med kokta ägghalvor.

Smaklig måltid ☺

onsdag 13 maj 2015

Köksträdgården, länksamling

För er som är intresserade av vårt arbete med köksträdgården kommer jag här ha en länklista till mina inlägg så det ska bli lättare att hitta och läsa om det.

Jag kommer fylla på detta allteftersom :-)

Actionhjälteblomkrukor

Jag är mamma.
Jag är en sådan som vill att barnen ska få ha sin fantasi.  Förhoppningsvis har de kvar lite av dem som vuxna och kan bli kreativa och utvecklande av det .
Men ibland går det överstyr, som när det diskuteras och skräms med spöken innan nattning.  Tror det är väldigt få barn som klarar av att varva ner då. Men ser vi vuxna en riktigt läskig film innan läggning blir det likadant för oss.

I helgen fick vi äntligen upp dörr och nästan hela väggen till vårt sovrum. Det inebar att de minsta barnen kunde få eget rum. Jättekul tyckte de. Och skrämmande. De är alltid välkomna in till oss under natten eftersom vi inte tror på att låta ett barn ligga själv när vi själva inte gör det.
Men för att hjälpa dem på traven med tanke på deras spökfantasier så kommer jag låta actionhjältar agera spökvakt.
Jag målade helt enkelt om några blomkrukor, sådana man för väldigt många över av när man köper blommor.
Resultatet kan ni se här  ☺

lördag 9 maj 2015

Maskrossirap

Maskrosmarmelad har vi gjort. Nu är det dags för maskrossirap, även kallad veganhonung.
Även här använder jag mig av en enkel metod när jag kokar den.

Plocka maskrosblommorna, du behöver inte plocka ut det gula utan hela blomknoppen används.
Lägg blommorna i en kastrull och täck precis med vatten.
Låt koka i ca 10-15 minuter. Vattnet kommer då ha en gulaktig färg.
Sila bort maskrosblommorna och mät upp vilken mängd med vätska du fick.
Koka upp det med hälften så mycket socker i förhållande till vätska (6 dl vatten ger 3 dl socker).
Låt småsjuda .
Maskrossirapen är klar när den fått en sirapsliknande koncistens.  Jag brukar ha en tallrik i frysen som jag stryker en tesked med sirap på. Då får man fram den slutliga koncistensen.

Maskrossirap är känsligt. Den sockrar sig lätt.
Jag brukar ta mindre burkar att hälla upp på. Vänta med att sätta på locket tills luftbubblorna stigit upp. Men vänta inte för länge , locket bör sättas på medan maskrossirapen är varm så det bildas ett vakuum inuti burken. Det motverkar sockring.
En öppnad burk sockrar sig oftast därför väljer jag att ha många mindre så ingen burk behöver stå öppnad för länge.

måndag 4 maj 2015

Vänskapsarmband av hamas pärlor.

Ibland när man gör två saker så kan de ibland flyta ihop. Jag har en parallell blogg skapa,lek och lär där jag riktar mig med kreativa och utvecklande pyssel till och för barn. Jag delar även med mig av mina tankar kring barn och deras utveckling.
Men idag gjorde vi en sak som skulle kunna passa även här. Vänskapsarmband av hamas pärlor.
Så jag länkar er dit så kan ni läsa hur man gör 😉
Det är kanske något för lite äldre barn , ungdomar och vuxna. Mindre barn klarar bara av själva läggandet av pärlorna och sedan måste en vuxen ta över vid hantering av strykjärnet och varma pärlor.

Det var kul att göra.  Min äldsta sa "kan du göra ett till mig?". Och självklart gjorde jag det.  Det är den det står MOR  på ☺

lördag 2 maj 2015

köksträdgården - rabatten man går igenom, "vingarna "

"Vingarna "-rabatten vi går igenom. 
Nu har vi äntligen kommit vidare i vår köksträdgård. Vi har tagit oss från kirskålkullen och mot svarta vinbärsbuskarna på andra sidan.
Idag gjorde vi rabatter eller vingarna som vår son sa.
I år kommer vi ha solrosor som har ärtor klättrande på sig. Meningen är att man ska gå igenom ett hav av solrosor när man passerar i gången. 
Snöre användes för att forma bågarna. 
För att få till spegelvända rabatter använde jag mig av ett snöre som mätte ut lika avstånd på båda sidor av gången.  På så sätt blev även cirkeln riktig och bågen blir jämn. 
"Vingarna " är utmätta och markerade.
Som ni ser används gångarna redan av barnen som bilvägar.  Här ovan har vi cirkeln markerad med vedträn som låg på tork bredvid. 
Före och efter 
Före och efter-bilden. Jag tror nog det kommer se väldigt bra ut när man får ett solroshav som gången försvinner in igenom.

Fortsättningen är att gången kommer att runda av åt höger precis efter vingarna och möta upp gången vid vår täckodling.