Translate

måndag 20 april 2015

Köksträdgården-potatislandet och örtagården.

Minns ni när jag stängslade in ett odlingsland  med gamla kompostgaller? Eftersom jorden var så bra där vi hade grävt så blev det ett potatisland. Men jag tyckte det skulle bli lite väl tråkigt om man inte har växtlighet utanför stängslet också. Hitom den gamla stubben på bilden ovan har jag flyttat några buskar. Vet faktiskt inte vad det är för växt men det växer mängder av dem där vi har hundgården och eftersom jag har prövat att flytta dem innan med lyckat resultat så grävde jag upp några och placerade utanför potatislandet. De växer upp till stora långbladiga buskar som sedan vissnar ner under hösten. Under våren kommer de igen. Perfekt tycker jag som gärna vill ha mycket självgående.

På andra sidan stubben, den delen som är täckt av vävduk, har jag satt linfrön. Lin vill gärna ha något att klättra på och kompostgallret kring potatislandet blir passande :) 


När jag var liten var min morfar mycket hos oss. Han trampade alltid till tydliga gångar mellan raderna av det han odlade. Jag är inte lika tung och kanske inte lika uthållig men tänker försöka platta till mellan raderna med potatis fast under längre tid.
Nu hade jag turen att det gick att sätta rätt i jorden här men annars är potatis perfekt att täckodla.
 

Det här är ett knep som en gammal biodlare lärde mig under min uppväxt. Nu kanske man inte ska ha förutfattade meningar om småläningar. Det sägs att de ska vara snåla. Han var smålännig och berättade att om man delade varje potatis i minst två delar, med ungefär lika många groddar på varje del, så behöver man inte lika mycket potatis vid sättning. Har du 20 potatisar så kan du då få ut minst 40 stycken att sätta. Det fungerar :)
I fredags gjorde jag och barnen potatistryck  och dessa potatisar åkte också ner i jorden. 

Örtgården som man kan skymta i ena hörnet  på bilderna där jag gör stängsel av kompostgaller har nu stängslats in. Det blev fårnät som låg liggande och ett kompostgaller till grind. Det täckta i örtgården är kryddor som är nysådda. När jag sådde dillen passade jag även att så lite i hörnen och bland potatisen. Dill och färskpotatis hör ihop ;) Dessutom ska dill trivas om den får vara lite överallt. Vi provar och ser. Mot väggen i örtgården ska vi sätta ut tomatplantorna sedan. Varmt och skyddat så de lär trivas.

Nu när jag kommit så här långt är det dags att fortsätta vidare i köksträdgården. Vissa saker var tvungna att sättas eller sås nu så det fick komma emellan. Jag har fortfarande en bit gräsmatta att flytta, men till det behövs det mer gräs så det är dags att börja gräva fram fler gångar. 

Maken har börjat att såga bänkar som ska placeras ut också. (Vi sågar oss en bänk. http://kreativasarah.blogspot.com/2015/04/vi-sagar-oss-en-bank.html)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar